Matbröd 3 a la Magnus

 980202
Enklaste fullkornsbrödet  

Ingredienser Tillagning

1 liter lättfil
50 gram jäst
2 dl linfrö
3 dl rostade solrosfrön
850 gram (13,5 dl) grahamsmjöl
 Rör ut jästen i den ljumma filen, blanda i linfrön, solrosfrön och grahamsmjöl och abeta degen (den blir kladdig).

Jäs i bunken 30 minuter.  Fördela i 2 1,5 liters formar och sätt in dem i kall ugn.



Sätt på ugnen på 200 grader.



Grädda1 timme och 45 minuter, täck med folie efter 60 minuter.








Fikonbullar (24 st á 75gram)


Ingredienser Tillagning   (20 minuter arbete, totaltid 2 timmar 20 minuter)


200 gram torkade fikon
1 dl russin
3 dl kokande vatten
2,5 dl kallt vatten
50 gram jäst
1 kg Kungsörnen brödmix, multikorn (1 påse)
Sätt ugnen på 225 grader. Tag bort stjälkfästet på fikonen och hacka dem.

Häll kokande vatten över fikon och russin i brödbunken och låt stå i 20 minuter.

Häll över kallt vatten och tillsätt jästen. Häll över mjölet och bearbeta degen.

Jäs i bunken 45 minuter. Tag upp och forma bullar. Låt jäsa på plåten 35 minuter.

Grädda mitt i ugnen c:a 11 minuter, 225 grader.








Solrosbröd - 32 bullar á 60 gram

Ingredienser Tillagning

50 gram jäst
7 dl vatten
0,5 dl olja
1 msk salt
5 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
2 dl solroskärnor
Sätt på ugnen på 250°.

Värm vatten och olja. Smula jästen i en degbunk och blanda i degvätskan.

Tillsätt salt, solroskärnor, vetemjöl och grahamsmjöl och bearbeta degen.

Jäs degen 45 min i bunken.

Ta upp, knåda degen och dela den i 32 lika stora bitar.

Rulla bullar och jäs dem på plåt 30 min under duk.

Grädda 11 minuter mitt i ugnen.



Tillbaka