Matbröd 2 a la Magnus

 980202 Solrosbröd i långpanna  
Ingredienser Tillagning
5 dl vatten
50 g jäst
1/2 dl mörk sirap
1 tsk salt
2 dl solrosfrön
3 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör ut jästen i det ljumma vattnet, blanda i sirap, salt, solrosfrön, rågmjöl och vetemjölet och abeta degen smidig.

Jäs i bunken 40 minuter. Tryck ut degen på ett bakplåtspapper i en långpanna.
Skär degen i bitar med en vass kniv. Låt jäsa 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen c:a 15 minuter
.
Expresslimpa
Ingredienser Tillagning
10 dl grovt matbrödsmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
0,5 dl sirap
0,5 l filmjölk eller lättfil
ev. 1 msk finstött anis & fänkå
Sätt på ugnen.
Blanda allt utom sirap och filmjölk.
Tillsätt sirap och fil och arbeta ihop till en deg.
Klicka degen i smord och mjölad avlång brödform, 1,5 liter och jämna ytan med mjölad hand.
Nedersta falsen 200 grader 45-50 minuter.
Majsbröd
Ingredienser Tillagning
4,5 dl vete eller grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
1/2 dl riven ost
75 g margarin
1 dl majskorn
3/4 dl mjölk 
Kör allt i en matmixer tills degen blir smidig.
Forma två kakor på en bakpappersklädd plåt.
Skär ett kryss i varje kaka. 

Grädda i mitten av ugnen 225 grader 12-15 minuter..


Tillbaka