Julgodis à la Magnus

 980202
Snöbollar (~30 st)  

Ingredienser Tillagning

200 g vit choklad
2 1/2 dl kokosflingor
1/2 msk färskpressad citronjuice
Sätt ugnen på 100 grader. Smält chokladen i ugnen i 10 minuter.
Ta ur den smälta choklade och rör i 2 dl kokosflingor och citronjuice.
Låt smeten svalna något. Forma kulor och rulla dem i  kokosflingor.







Fyllda dadlar (~30 st)


Ingredienser Tillagning 


200-250 g dadlar
200 g mandelmassa
1 msk konjak 
200 g mörk choklad
Sätt ugnen på 100 grader. 
Kärna ur dadlarna. Grovriv mandelmassan. Gaffelblanda med konjak.
Fyll dadlarna med mandelmassa.
Smält chokladen i ugnen i 10 minuter. Doppa dadlarna i chokladen och lägg dem på ett bakpapper att torka.







Kakaotryffel med pepparmint (~25 st)

Ingredienser Tillagning

2,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl kakao
1 äggula
4 msk vispgrädde
0,5 kryddmått pepparmyntsolja
Garnering:
0,5 dl kakao
Rör ihop samtliga ingredienser till en slät smet.

Ställ smeten att stelna 30 minuter i kylen.

Rullas små bollar och sikta över kakao.

Förvara svalt.

Getostbollar med russin (12 st)
IngredienserTillagning
150 g chèvre, rumstempererad
2 msk finhackade russin
2 msk finhackad persilja
svartpeppar ur kvarn
Ta bort skalet från osten och lägg  resten i en bunke.
Tillsätt russin, persilja och svartpeppar. Om osten är hård tillsätt en mastsked vatten.
Blanda noga till en fast smet.
Rulla smeten till 12 bollar. Lägg upp dem på en tallrik och sätt in i kylen tills de ska serveras.
Mjuka chokladbitar (60 st)
IngredienserTillagning
50 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
Smält smöret i en tjockbottnad gryta och tillsätt grädde, socker och sirap.
Koka utan lock, rör om då och då. Hacka chokladen under tiden.
Kolan är klar vid 124º. Koktid 20-30 minuter beroende på grytans bottenyta.
Ta grytan av värmen. Lägg i chokladen och rör ned den i smeten och rör om tills den smält.
Häll smeten på smörpapper i en 20x20 cm form. Låt svalna och skär i bitar som förvaras kallt.
Limetryffel (50 st)
IngredienserTillagning
1 dl vispgrädde
2 msk pressad lime
150 g vit choklad av god kvalitet
50 g osaltat smör, rumsvarmt
Garnering:
½ dl strösocker
finrivet skal av 1 lime
Koka upp grädde och tillsätt limesaft.
Hacka chokladen och blanda ner den i grädden. Vispa tills alltsammans är helt slätt och tillsätt smöret. Ställ övertäckt i kyl och gärna över natten.
Forma tryfflar med ett kuljärn eller med händerna. Förvara i kylskåp eller frys. Före servering rullas tryfflarna i socker och limeskal.


Tillbaka