Grillsåser a la Magnus

4 portioner
 Jordnötssås

250 g salta jordnötter 
2 msk olja 
1 lök 
3 vitlöksklyftor
4 dl kokosmjölk eller grädde
1/2 dl kokosflingor
3 msk grovriven ingefära
1 tsk sambal oelek
2 msk soja



Rosta jordnötterna i en stekpanna och grovhacka dem i en matberedare. Hacka lök och vitlök och fräs i oljan. Lägg i det i matberedaren. Tillsätt kokt kokosmjölk och kokosflingor och kör ihop till en grovhackad sås. Konsistensen tjocknar ju mer finhackade jordnötterna blir.

Aioli, snabb

2 dl gräddfil
1 msk majonnäs
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm salt
Vitpeppar



Blanda gräddfil, majonnäs och vitlök. Smaka av med salt och peppar

Teriakisås 

3 dl soja 
1 dl honung 
2 vitlöksklyftor 
1 tsk sambal oelek



Blanda soja och honung. Blanda i pressad vitlök och sambal oelek.

Tzatziki

1/2 gurka
1/2 tsk salt
2 dl matlagningsyoghurt
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar



Riv gurkan grovt och lägg på hushållpapper och strö över salt. Låt det ligga c:a 15 minuter. Pressa ur saften och blanda gurkan med matlagningsyoghurt.
Smaksätt med vitlök och peppar.
 
 

Limesås

4 dl matlagningsyoghurt
saft och skalrasp av en lime
1 msk sweet chilisås
1/2 tsk salt

Blanda


Tillbaka