Chokladtårta à la Magnus

Tillagningstid 40+60 minuter 10 portioner
Ingredienser

6 1/2 dl  vetemjöl 
2 3/4 dl  strösocker 
1 1/4 dl  brun farin 
1 dl  kakaopulver av bästa kvalitet 
2 tsk  bakpulver 
1 tsk  bikarbonat 
1/2 tsk  salt 

3 st  ägg 
1 1/2 dl  gräddfil 
1 msk  vaniljsocker 

175 g  osaltat smör, smält och avsvalnat 
1 1/4 dl  majsolja 

3 dl  iskallt vatten till glasyren: 
175 g  mörk choklad, minst 70 % kakao 
250 g  osaltat smör, rumstempererat 
4 1/2 dl  florsocker, siktat 
1 msk  vaniljsocker
Tillagning

Värm ugnen till 180°. Smörj och ströa botten i två 20 cm stora runda bakformar.

Rör samman mjöl, socker, farinsocker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor skål. Vispa ägg, gräddfil och vaniljsocker i en annan skål eller kanna tills allt är väl blandat.

Med en elvisp eller stavmixer rör du samman det smälta smöret och majsoljan tills de precis har blandats (du behöver en stor skål till det här också), vispa sedan i vattnet. Tillsätt alla de torra ingredienserna på en gång och kör elvispen på lägsta hastighet när du blandar ihop det. Tillsätt äggblandningen och blanda igen till en slät smet och häll den i de förberedda bakformarna.

Grädda i 50–55 minuter, stick en baknål i kakan. Om den är torr när den dras ut är kakan klar. Låt kakorna svalna i sina formar på ett galler i 15 minuter, vänd sedan upp dem och låt dem svalna helt. Till glasyren smälter du chokladen i mikron – 2–3 minuter på medelvärme räcker. I en annan skål rör du smöret tills det är mjukt och ljust  och tillsätter sedan det siktade florsockret. Vispa tills det är lätt och pösigt. 

Tillsätt sedan försiktigt vaniljsockret och chokladen och blanda alltsammans tills det är blankt och slätt. Lägg ungefär en fjärdedel av glasyren mellan de två bottnarna, resten ovanpå och på sidorna. Sprid ut det och jämna till det hela med en gummiskrapa.

Tillbaka